Unitat didàctica :

ELS BOLETS


AVALUACIÓ INICIAL BOLETS I FONGS

1.     Explica que és un fong

2.     Explica que és un bolet

3.     Explica quines creus que podrien ésser les normes de comportament al bosc, a l’hora de recollir bolets. Raona la resposta.


EXERCICI CONEIXAMENT DELS BOLETS.

1.     Dibuixa l’esquema d’un bolet macroscòpic i senyala cada una de les parts que el composen.

2.     Defineix, explicant les diferències entre :

A)   FONG

B)   BOLET

3.     Defineix, explicant el que es:

A)   MICELI

B)   HIFA

C)   ESPORA

4.     Posa un exemple de bolet del tipus russulal

5.     Pertanyen els bolets al regne vegetal o al animal?. Raona la resposta.

6.     Indica quines són les normes que hem de seguir a l’hora de recollir bolets.

7.     Com  podem conservar els bolets un cop ja els tenim a casa.

8.     Com hem de netejar els bolets.

9.     Quins mètodes de cocció són el més adequats pels bolets?, Per què.


BOLETS, EL REGAL DEL BOSC.

Ben conegut de tots és que quan arriben les primeres pluges de la tardor i el fred de l’hivern, arriben, com cada any,  els nostres amics: els Bolets. Esclata-sangs, gírgoles i picornells, entre d’altres, apareixen, com a per art de màgia, per les muntanyes i serralades de tota l’Illa, per a  satisfer els paladars més exquisits. Tot això fa que moltes persones entusiastes de la micogastronomia ( micologia i gastronomia) , es donin cita als cims, per a  gaudir d’un dia amb contacte amb la natura i aprofitar-lo per a omplir els paners i més tard satisfer-nos culinàriament. Però per a  poder gaudir d’una jornada de recollida de bolets i evitar que es noti el nostre pas per la natura i per, desprès, poder gaudir d’un bon dinar, cal seguir unes petites normes:

1-     No agafar cap bolet del que no estiguem plenament segurs de la seva comestibilitat. No valen cap de les normes que deim, “ dels nostres avis”, com per exemple: Si un bolet el provam en cru i te bon sabor és bò; o , si un bolet està menjat per cucs, és comestible. Aquestes tècniques no ens garanteix un 100 % de fiabilitat.

2-     No arrabassar el bolet. S’ha de tallar el peu 1 cm, per sobre la terra, per a  no destrossar el fong que resideix a sota.

3-     No trepitjar ni fer malbé cap bolet, malgrat creguem que és tòxic. Altres persones, animals o insectes, es poden aprofitar d’ell.

4-     Transportar els bolets recol·lectats dins paners. Així evitam destrossar-los, i a més, ajudam a la disseminació de les espores.

5-     Sols consumir bolets joves i sans. Malgrat sigui d’una espècie comestible, l’edat, per exemple els fa més indigests.

6-     En cas d’haver consumit bolets tòxics, els símptomes poden aparèixer, a partir de les 4-6 hores. En cas de creure que es pateix una infecció tòxica anar al metge al primer símptoma: vòmits, febre, tremolors, etc., i si es possible indicar quin o quins bolets s’han consumit

 

No voldria, però,  que ningú s’asustàs amb aquestes indicacions, ja que com tot el que consumin, n’hem de tenir un mínim de garanties de la seva comestibilitat.

Animeu-vos i tasteu els  bolets, ja que el gust, textura i paladar d’aquests productes és difícilment igualable per un  altre producte gastronòmic


Consells culinaris aplicables a tots els bolets:

 

·        A l’hora de netejar-los, es millor fer-ho amb un pedaç humit o davall l’aixeta de l’aigua freda , no els deixeu mai en remull.

·        Netejar-los sencers i no trocejats.

·        Si és possible escolliu els exemplars més joves, malgrat siguin d’espècies comestibles, els bolets  vells poden resultar indigests.

·        Si els heu de saltejar, feis-ho amb l’oli ben calent.

·        Als cuinats, els heu d’afegir quasi al final, per a conservar el seu aroma.

·        Es poden conservar assecats, o be escaldats i dins pots bullits al bany Maria.


RECEPTARI

Esclatasangs   amb tomàtiga.

( Lactarius sanguifluus, Lactarius semisanguifluus , Lactarius vinosus)

 

 

Ingredients per 4 persones.

Un quilogram de bolets sans, una dotzena de tomàtigues de ramallet, mitja tassa d’oli d’oliva, sal i pebre bo.

Elaboració:  Netejar els bolets , si són petits es poden deixar sencers, i si són grossos tallau-los en 4 . Pelau les tomàtigues i si són petites també les deixarem senceres. Dins una pella saltejarem els bolets ( si ni ha molts, ho farem en dues o tres vegades), un cop rossets afegirem les tomàtigues i seguirem ofegant. Assaonar i servir ben calent.

Gírgoles amb salsa de formatge blau.

( russula grisea, gírgola de caboner / agrocybe aegerita, gírgola de poll)

 

Ingredients per a 4 persones.

 1 quilogram de bolets nets sans.1 cullerada de mantega. ¼ de copa de cognac. ½ litre de nata. 100 grs de formatge blau.

Sal i pebre bò.

Elaboració.Netejar els bolets i saltejar-los a foc viu amb la matega. Flamejar amb el cognac i reservar. Dins la mateixa pella reduir-hi la nata amb el formatge esmicat, un cop lligada la salsa afegir-hi els bolets reservats, assaonar i servir.

Frit de bolets.

(Lactarius sanguifluus, esclatasang) ; (Helvella crispa, orella de llebre blanca) ; ( Cantharellus edulis, picornell); ( Cantharellus lutescens, camagroc); (Russula delica, cogoma); (Macrolepiota mastoidea. M. procera; paraigües, apagallum).

 

Ingredients per 6 persones.

2 kg de bolets variats i sans. 1 manat de cebes tendres. 2 pebres vermells. 2 albergínies. 2 cebes .

Un grapat de xíxols. 4 carxofes.

Un manat de fonoll. 6 patates grosses tallades a rodanxes fines ( Xip).

Sal, pebre bò i oli d’oliva

(optatiu: alguns bocins de costella de vedella o una altra carn)

Elaboració.

Netejau tots els bolets i tallau-los en 4 bocins. Anau-los saltejant a foc viu en petites grapades ( per a evitar  que amollin  massa aigua dins la pella i que quedin bollits). Després els anau reservant dins una greixonera. Netejau totes les verdures i tallar-les a juliana fina. Bulliu les carxofes tallades a làmines fines i els xíxols. Dins la pella on heu saltejat els bolets sofregiu-hi el pebre vermell, la  ceba, la ceba tendra i les albergínies ( en aquest ordre). Afegiu-hi les carxofes i els xíxols juntament amb el manat de fonoll ( sempre hem de procurar tenir el foc viu i que les verduretes ens quedin daurades i cruixents). Afegir les verdures als bolets, assaonar i saltejar 2 minuts més. Apart fregir les patates xip dins oli molt calent, escòrreu-les i les col·locar  en el centre del plat. A sobre les patates col·locar-hi el frit de bolets.

 Aquest plat admet un seguit de variants, des de els tipus de bolets i verdures a la addició d’espècies picants o bocins de carn. Cada cuiner / cuinera ben segur que sabrà realitzar la seva versió personalitzada.

 

Bon profit i com diuen els nans que viuen als bolets: Slitzweitz


MATERIAL DE SUPORT

Procés evolutiu del bolets i parts d'un bolet macroscòpic 

Vista d'una espora i vista de la forma d'un  micel·li i el seu bolet

Vista d'un micel·li en líniea i els seus bolets.

Alguns Bolets comestibles.


Clau de classificació de bolets de les Illes Balears


Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina al correus: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-09[www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 18-09-2009 10:50:42.