REFLEXIONS EN VEU ALTA:

 

Carnestoltes o Carnaval a Mallorca.

 

A Mallorca , el Carnestoltes o Carnaval es coneix també com la Festa dels Darrers Dies, i fa referència a l’arribada de la Corema Cristiana i la conseqüent prohibició de menjar carn durant 40 dies .. ( fins acabar  la Setmana Santa).

La celebració comença amb el Dijous Gras o  Llarder ( de Llard)  i es perllonga durant tot un cap de setmana amb concerts, balls i desfilades de comparses disfressades ( ses fresses) . Aquestes desfilades rebem el nom de RUES.

Algunes peculiaritats d’aquestes festes les trobam a indrets com Algaida; on durant uns dies exhibeixen un ninot de drap  en algun lloc públic i l’increpen:  en Camestortes (possiblement derivat del nom de Carnestoltes). Acaba la festa amb un judici sumaríssim i  la crema d’aquest personatge. Tot sempre en representació del be, front el mal i l’ús del foc com a element depuratiu d’ànimes turmentades.

També es poden destacar Carnavals importants com el d’Artà ( amb la guerra de la farina) , Puigpunyent  ( amb la festa de la Fava Pelada) o Sóller on la típica Rua que travessa els carrers del poble d’ençà de més 100 anys.

I no podíem xerrar del Carnaval ( festa de la carn) , sense parlam de menjua... ensaïmada de tallades, greixonera dels darrers dies, fava pelada; són alguns dels plats típics d’aquestes festes.

També era tradicional ( ara sols present a les escoles de primària e infantil) que a les cases es penges sa Jaia Corema amb les seves 7 potes . Cada peu representava una de les 7 setmanes que queden des del dimecres de cendra i el Diumenge de Pasco.. Aquest personatje era representat portant a les mans un bacallà en una i una parrilla en l’altre. També porta un rosari al coll.  Cada setmana que passava s’arrabassava una cama a la figura. L’encarregat d’aquest acte sempre solia ésser el pare.

 

Cap al segle XIC, cada any per dijous de la quarta setmana es feia una festa a la plaça de Cort de Ciutat i allà sobre un cadafal, el botxí oficial serrava per la meitat a la Jaia Corema, d’aquí el seu altre nom de Jaia Serrada. El dissabte de Pasco la figura es retirava del cadafal i la cremaven.

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina als correus: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernandez Vila.
Copyright © d'ençà de 2004  [www.cuinant.com].

Reservats tots els drets.