Menú especial Festes de Nadal 2007

5 cuiners cuinen pel setmanari Sóller


Aperitius:

( proposta de Lluïsa Palou Elies, cuinera)

Panadetes de carabassa

 

Tartare de Llobarro i gambes de Sóller

( proposta de  Miquel Estarellas Sánchez, cuiner)

 

Sorbet de poma amb calvados

( proposta de  Juan Antonio Fernández Vila , cuiner)

 

Creppes farcides d’indiot.

( proposta de Lluïsa Palou Elies, cuinera)

 

Tiramisú.

( proposta de Gabriel Cerdà Fullana , cuiner)

 

Torró de moniato.

( proposta de Pere Massuti Ramis , cuiner)

 

 

 

 

MIQUEL ESTARELLAS SÁNCHEZ

 

“Ara que s’atraquen les festes de Nadal, temps de festa i de dinars i sopars familiars, us recomano que faceu aquesta recepta de tàrtar com a entrant per quedar bé amb els vostres familiars i amics.”

 

Tàrtar de llobarro i gambes de Sóller 10 pax

 

Ingredients

 

Per el tàrtar300 grams de llobarro net d’espines i pell 200 grams de gambes de Sóller o si no us voleu gastar tant, coes de llagostí crues

 

Pera  amanir el tàrtar : 1 rajolí d’oli d’oliva, 1 culleradeta de mostassa antiga, 1 cogombret en vinagre picat, 1 cullerada de tàperes picades, 2 fulles de porradell (cebollino), 2 brotets d’anet (eneldo), Sal i pebre bo blanc

 

Per a  decorar: 2 dl d’oli d’oliva, 15 fulles de porradell , 1 potet d’ous de salmó o succedani de caviar, si pot ser de color taronja o vermell,, 10 torrades de pa o biscotes

 

Elaboració: Per començar farem un oli de porradell per a decorar, tallarem les puntes de 10 brots de porradell que reservarem per decorar al final, la resta del tronc dels porradells els posarem dins el tassó de la batedora elèctrica juntament amb l’oli i ho picarem però el temps mínim per no encalentir massa l’oli, reservar.

 

Per fer el tàrtar tallarem a ganivet la carn de llobarro i les gambes, poseu-ho tot en un bol seguidament ho amanirem amb l’oli, la mostassa antiga, el cogombret, les tàperes i les fulles de porradell i d’anet ben picadets, salpebrarem i mesclarem sense esclafar.

 

Per muntar-ho col·locarem una cullerada de tàrtar sobre les torrades, ens hauria de quedar un gruix d’un centímetre, a sobre i col·locarem els ous de salmó, la punta de fulla de porradell i un rajolí d’oli verd de porradell

 

 

LLUÏSA PALOU ELIAS

 

“Per ajudar-vos a començar a planificar els vostres menús nadalencs ús proposo un aperitiu i un plat de carn . Unes panadetes de carabassa, pels que passada la nit de Halloween us n’ha sobrat alguna o en congelàreu; i l’altre recepta és adequada pels que heu de controlar els vostre nivell de sucre en sang, i per facilitar-vos que els pugueu afegir en les vostres reunions familiars a l voltant d’una taula, us dono un poc d’informació nutricional.”

 

PANADETES DE CARABASSA

Pasta :  250 g farina fluixa, 1 ou, 1 dl d’oli d’oliva, 1 dl d’aigua, sal

Farciment : 1 kg i ½ carabassa, 1 dent d’all, 1 ceba petita, 125 g arròs bullit, 2 ous, 50 g formatge, sal i pebre blanc, 1 dl d’oli.

Elaboració de la pasta Fer un volcà amb la farina i posar-hi a l’interior l’ou, l’oli, la sal i la meitat de l’aigua. Pastar fins a aconseguir un amassa homogènia . Tapar amb un pedaç o plàstic (preferiblement) i deixar reposar1 hora abans d’estirar.

Farciment:  Posar l’oli en una pella i sofregir hi els alls picats, la ceba en juliana. Afegir-hi la carabassa bullida i picada petita. Deixar que sui i evapori el màxim d’humitat. Incorporar-hi l’arròs bullit, el formatge rallat i els ous, passar per un túrmix o passa purés. Fregir en abundant oli calent o coure al forn.

 

CRÊPPES FARCIDES AMB INDIOT

 

Per a fer les crepes:, 2 tassons de llet desnatada, 1 tassó de farina integral, 1 polsim de, sal, 2 ous, 50 g mantega., Una culleradeta de gasificant en pols. (Elaborau les creppes de forma habitual ) .

 

Salsa de vi i bolets, 1cullerada margarina vegetal, 1 ceba picada fina, 200 grams de  bolets picats fins, 3 dl brou de carn o gallina, 1’5 dl vi negre sec, 1 cullerada de salsa Worcester (Perrins), 15 grams de patata o farina integral, edulcorant, sense sucre, sal i pebre

 

Per a farcir les crêppes:, 1 cullerada d’oli vegetal, 1 ceba mitjana picada fina, 100 grams  d’indiot cuit  picat ,100 g mongetes blanques fetes puré, julivert picat, sal i pebre

 

Elaboració de la salsa: Poxau la ceba. Afegiu-hi la farina Incorporau-hi els bolets. Incorporau-hi el ví i reduïu-ho bé. Afegiu-hi el fons i salsa Worcester.  Ha de coure uns 10 min. Comprovau l’assaonament.

 

Elaboració del farciment:  Poxau la ceba. Incorporau-hi la carn, el puré, un poc de salsa anterior  i assaonau. Col·locau en el recipient que els servirem i salsejau les creppes  amb la resta de la salsa .

 

Informació nutricional  per ració: 280 kcal/1180 kj, 30 grams d’hidrats de carboni, 6 grams de  fibra, 18 grams  proteïnes i 9 grams greix.

 

JUAN ANTONIO FERNÁNDEZ VILA

 

 

“ Per a aquest menú us proposo un sorbet que ,servit entre els dos plats principals , a més de netejar la boca per a evitar que es mesclin sabors ; actua com a digestiu fent que l’àpat resulti menys pesat.

L’elaborarem amb pomes verdes de tipus granny smith, que es un varietat un poc més àcida  i l’aromatitzarem amb Calvados, que es un licor de poma ( destil·lat de sidra)

Per cert, sabíeu que existeixen mes de 7500 espècies de pomes?;  i que aquestes pertanyen al gènere “malus” i a la família “rosaceae”, com els rosers, les peres, els codonys, les prunes, les cireres o els melicotons?.

Alguns dels mes importants tipus de pomes són: donzella, reineta, golden, starking, fuji, spur, gala, red deliciosus o les més “fashion”, les  pink lady, un híbrid creat fa uns 30 anys, que com el seu nom indica ofereixen una gamma de colors rosats.

Bones festes i bon cap d’any”

SORBET DE POMA AMB CALVADOS

 

Ingredients:   1 quilogram de puré de poma ( amb unes gotes de llimona per a que no s’oxidi)  500 grams de sucre, 500 grams  d'aigua, una copa de Calvados  i  1 blanc d'ou pujat a punt de neu ( opcional)

 Elaboració:    Feis el suc o puré de la fruita corresponent fins  a aconseguir 1 litre o 1 quilogram. Apart posau a bullir el sucre i l'aigua  i un cop arrenqui a bullir la deixau coure 2 minuts, i ho passau per un colador fi , millor si el podeu passar per un drap de fil net. En calent mesclau-lo amb el suc o puré de fruites i la copa de Calvados.

Deixau-ho refredar i gelau-lo. Com a opció es pot afegir un blanc d'ou muntat a punt de neu a la meitat del procés de gelat, això fa que el sorbet sigui més esponjós , però limita la seva conservació ja que al portar ou cruu s'ha de consumir de seguida.

 

GABRIEL CEDÀ FULLANA

 

“La recepta que vos present enguany és d’una de les postres més típiques italianes, malgrat no sigui realment un plat dolç típic de les dades nadalenques estic ben segur que satisfarà als paladars més exigents i us farà gaudir d’una explosió de sensacions. Bones festes , bon Nadal i venturós Any nou”

 

TIRAMISÚ

(per a +/- 6 persones)

 

 

INGREDIENTS: 250 grams de formatge Mascarpone

                            3 vermells d’ou

                            50 grams de sucre

                            Amaretto

                            1 planxa de bescuit

                            Per l’almívar: 1 cafè ben carregat

                                                   2 cullerades soperes de sucre

                                                   Aigua

 

 

ELABORACIÓ:

 

-         Preparar un almívar amb les dues cullerades de sucre i un poc d’aigua. Afegir-hi el cafè i un poc d’Amaretto.

-         Tallar el bescuit de manera que quedi com a base del motlle que es vulgui utilitzar i empapar-ho bé amb aquest almívar.

-         Batre els vermells d’ou amb el sucre al bany Maria fins que tripliqui el seu volum inicial, afegir-hi el formatge, mesclar-ho suaument fins que quedi homogeni i, per acabar, posar-hi Amaretto a gust.

-         Posar la mescla dins del motlle i deixar-ho dins la gelera durant 1 dia perquè quedi amb una consistència pareguda a una mousse.

-         Servir espolvorejat amb cacau amarg.

 

 

PERE MASSUTÍ RAMIS

“ Aquesta recepta la m’ha feta arribat un bon amic meu de Lloseta, al qui fa molt de temps que no veig en persona i que li desitjo un Bon Nadal”

Torró de moniato.


1 quilogram  d’ametlla mòlta i torrada ,  875  grams de sucre en pols, 2 dl +/- d’aigua, 5 rovells d’ou , ½ quilogram  de puré de moniato ( bullit amb sa pell i després pelat) , pell de llimona rallada.

Elaboració:


Realitzau  el puré de moniato.
Amb el sucre i l’aigua realitzau un almívar a  113ºC. Si no tenim termòmetre podeu agafar un poquet de xarop entre les puntes  dels dits índex i polze, i heu de comprovar que si apretam i estiram el sucre es forma un filet bastant dur entre els dits. .
Després afegiu-hi el puré de moniato i amb una espàtula de fusta anau remenant. Tot seguit afegiu-hi l’ametlla i la llimona i després els ous.

Remenau ( sobre el foc) fins que comenci a quallar ( 75-80ºC)  i que ja no s’enganxi a la casserola.
Col·locau-lo dins els motlles i deixau-lo reposar 2 o 3 dies. Desmotllau-lo i  espolvoretjau-lo amb  sucre en pols i després cremau-la.

 

 


Des de la secció parlem de cuina del setmanari Sóller us desitjo molts d’anys a tots i totes.

Ens veiem d’aquí a 7 dies. Bona setmana.


Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina als correus: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-09 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 13-10-2009 06:42:31.