Cuina Polonesa. “kuchnia polska”

 

 

 

 

                El passat mes d’agost vaig tenir l’oportunitat de viatjar a Polònia amb l’Estol de Tramuntana, concretament a la ciutat de Poznan.

            Si be és cert que no fou precisament un viatge de vacances i que el fet de participar en un Festival Folklòric i actuar a diverses localitats  no ens permeté aturar a degustar, en la justa mesura, la cuina tradicional Polonesa, i llevat d’una horabaixa que poguérem triar restaurant , la resta de dies era l’organització qui ens oferia el dinar i el sopar.

            Així i tot  un dels vespres , els amfitrions ens organitzaren una vetllada tradicional de música i gastronomia polonesa  on ens presentaren alguns dels aliments típics del país.

 

            A Mallorca tenim les coques de verdura, a València les paelles; els Francesos la Quiché , els Italians les pastes i els Polonesos les patates i la farina de patata: kluski śląskie (també coneguda com a pasta de Silesia), kopytka (pasta con forma de peülla), knedle ze śliwkami (una espècie de croquetes amb prunes) i pyzy (pilotes de patates).

 

La Popularitat de les patates a Polònia segurament es deu a les conseqüències de les múltiples guerres que han assolat el país al llarg de la seva història, començant per les napoleòniques  fins al règim nazi; i segurament també degut a un seguit de males collites d’altres cereals.

 

Sigui com sigui la patata és la base , però no l’únic aliment. També són famosos els “Pierogi” (unes empanadilles  cuites  i farcides amb col, bolets, carn o formatge; els més coneguts són els "pierogi ruskie"(farcides de formatge blanc, patates i cebes fregides),aquesta és una elaboració heretada dels país veïnat, Rússia.

            També es consumeixen molt les salsitxes, la carn amb salsa, les llenties  i els raissons ( corna de porc fregida) conservats dins saïm . També cogombres, ous  i varis tipus de patés i embotits composen el perfil de la cuina de Polònia

           

            Hem va saber molt de greu no disposar de temps suficient per a degustar mes  plats típics d’aquell país, però el que si que em va quedar clar és que si he de triar un lloc per anar de viatge , sens dubte Polònia estirà dins els seleccionats per a la tria.

 

Aquí us presentaré  una recepta típica polonesa, que hem va recomanar  un dels components de l’organització del festival: Els Pierogi.

 

PIEROGI:

 

Ingredients per a la massa:

350 grs de farina , 150 grs d’aigua, 1 ou, un poc de sal.

Ingredients del farciment:

500 grs de llenties, 100 grs de saïm, 1 ceba gran, pebre bo negre i sal.

 

Elaboració:

Netejarem les llenties i les courem de forma habitual fins que siguin ben blanes, les colarem i les deixarem escórrer be, per després passar-les pel passa-purés. Apart sofregirem la ceba i un cop doradeta l’afegirem al puré de llenties i ho posarem de de sal i pebre bo.  

Apart haurem treballat els ingredients de la massa fins a aconseguir una pasta homogènia que estirarem ben fineta i farem petits bolics amb el farciment de llenties que courem con si es tractessin de raviolis.

Els Pierogi es poden farcir de carn, de formatge o de col fermentada; però sempre es serveixen regats amb saïm o mantega fosa. El de formatge també es poden servir espolvorejats de sucre i regats amb nata semi emulsionada.

 

 

Si teniu receptes per a compartir o dubtes o suggerències per a aquesta secció podeu escriure a parlemdecuina@hotmail.com o visitar www.cuinant.com