ELS BOLETS

Petit recull gràfico-informatiu.

Clau diacatònica de classificació de bolets de les Illes Balears

+ info: UNITAT DIDÀCTICA: ELS BOLETS

Article publicat en el Sóller dia 18 de novembre


Llistat dels bolets més comuns a les  Illes Balears

Fotografia

Nom comú Famila  Informació adicional.
Xampinoys Agaricals
Picornell Alfil.loflorals

Amanita Panterina  

Amanita Phaloides  

Orella de llebra blanca Ascomicet
Tòfona Ascomicet
Esclatassang Boletal

Nom cientific. Lactarius Sanguifluus

Pixaca Bolets

Nom Científic Boletus Aereus

Bufa del dimoni Gasteromicets Sense o amb poc valor culinari
Gírgola  
Girgola d'olivera  

Blava Russula
Cogoma Russula

Paraigües

 

Nom científic : Macrolepiota procera

bibliografia : Els Bolets de les Illes Balers. Museu Botanic de Sóller


Tardor, temps de bolets.

 Publicat en el Sóller dia 18 de novembre de 2006

Amb els primers freds i les primeres pluges de tardor, apareixen els bolets a les nostres serralades. Codiciats a totes les cuines, els bolets ens ofereixen, nutricionalment parlant, quasi 20 calories per cada 100 grams. Evidentment el principal component del bolets és l’aigua (90%) , generalitzant en el terme bolet tots aquells que sigui comestibles. Però a més ens ofereixen fibra, potassi, iode, fòsfor i vitamina B i una proteïna que no està present en el regne vegetal, però si en el regne animal la quitina, per això els bolets es classifiquen en un regne diferent als dos anteriors:  el regne Fungi.

 

Esclatasangs, picornells, blaves, xampinyons, gírgoles, cames grogues i cames seques són alguns dels més buscats i comuns a la notra vall , però no en són els únics , ja que molts dels bolets comestibles, són desconeguts per la majoria de població. Avui us mostraré 4 bolets comestibles no habituals  i algunes de les seves característiques organolèptiques més significatives.

 

(Fotografia adalt dreta) PIXACÀ O CEP: ( boletus aereus). És un excel·lent comestible, fins i tot cru. És considerat un dels millors bolets comestibles. Té una carn consistent que permet tallar-lo a llesques i assecar-lo. També es pot moldre i utilitzar-lo per condimentar guisats. Existeixen múltiples varietats de boletus , fins hi tot alguns de tòxics com el boletus satanás, per això aquest bolet és millor cercar-lo amb algú expert o comprar-lo al mercat.

 

( fotografia adalt  esquerra )  LLENEGA: ( hygrophorus limacinus) És molt bon comestible, de gran tradició en àrees típicament calcàries  Abans de cuinar-lo, val més treure-li la cutícula, quan s'ha assecat una mica. Per fer-lo a la paella tot sol és massa aromàtic, en canvi, per acompanyar un arròs brut és excel·lent.

 

(Fotografia abaix dreta)  NEGRET, FREDOLIC: (tricholoma terreum) És molt bon comestible. Es pot cuinar en sopes, en truites, o guisat amb llegums, patates i carn.

 

(Fotografia abaix esquerra)  BOLET DE TINTA: (coprinus comatus) Es tracta de l'espècie més emblemàtica del gènere Coprinus, i també l'única que habitualment es consumeix, però és un bolet que es passa ràpidament, ja que les làmines se li ennegreixen a mesura que maduren les espores, fent un suc o melassa de color negre ( degut a l'alt contingut de les làmines en enzims proteolítics , que realitzen un fenomen d'autodigestió d'aquestes),d’aquí el nom de "bolet de tinta", ja que antigament s'havien utilitzat les seves gotes com a tinta per escriure amb ploma.

 

Però, atenció! , així hi tot d’aquesta explicació o d’altres que podreu trobar a multitud de publicacions cal tenir en compte una sèrie de normes bàsiques a l’hora de consumir un bolet:

 

1)      No consumir mai un bolet que no tinguem la certesa al 100% de que és el bolet que creim que és.

2)      Si trobam un bolet desconegut no l’hem  de fer malbé, ja que altres persones o animals s’en poden beneficiar d’ells.

3)      No val cap ni una de les “normes cassolanes” d’identificació de bolets:  aquelles que  diuen per exemple “que si un bolet cru no te mal gust , es bo” ,“que un bolet menjat pels animals  no és tòxic” o “que si un bolet el tallam i s’oxida no és bo”, entre d’altres;  NO SÓN VÀLIDES.

4)      Sols el coneixement i estudi de la micologia ens garanteix que els bolets escollits són comestibles.

  

Si teniu dubtes o receptes per a compartir podeu escriure a parlemdecuina@hotmail.com

 


 INFO   &   CONTACT  

   parlemdecuina@hotmail.com  

Juan Antonio Fernández Vila.     Revisat el: 09-10-08 10:11:25.

 ( www.cuinant.com] Copyright © 2004/09.  Reservats tots els drets.